We beginnen met selectief slopen. Dit is het gescheiden inzamelen van de verschillende afvalstromen die vrijkomen bij de sloop van een gebouw. We spreken ook van het demonteren, selectief ontmantelen of strippen van een gebouw.
Bij een selectieve sloop worden eerst ramen, deuren, hout- en dakwerk, leidingen, verlichting en nutsvoorzieningen verwijderd. Daarna worden de niet-dragende, niet-inerte structuren (zoals binnenmuren van gips of karton) gesloopt alvorens het karkas zelf aan de beurt is.
De op deze manier gescheiden afvalstoffen zijn eenvoudiger en/of goedkoper hoogwaardig te recycleren. Daardoor daalt het gebruik van primaire grondstoffen. Selectief slopen is dus slim slopen: goed voor het milieu en goed voor uw budget!
Het gescheiden inzamelen van gevaarlijke afvalstoffen zoals asbesthoudende afvalstoffen is trouwens wettelijk verplicht.
Selectief slopen is nog onvoldoende ingeburgerd. Daarom verplicht de OVAM het opstellen van een sloopinventaris voor het slopen van gebouwen met een volume groter dan 1 000 m³ en die geheel of gedeeltelijk een andere functie dan wonen hadden.
Vóór de toewijzing van de werkzaamheden tot slopen of ontmantelen laat de houder van een stedenbouwkundige vergunning deze sloopinventaris afvalstoffen opmaken. Dit gebeurt door een architect of door een deskundige die de opdrachtgever heeft aangesteld.
Hieronder vindt u het formulier waarmee u een sloopinventaris afvalstoffen kunt opmaken.
Download Formulier
Selectief slopen betekent dus een goedkopere stortprijs en een betere kwaliteit van het aangevoerde puin. Kortom: een beter eindresultaat!
Download Brochure